»

Gwendolyn Rutten op Ronde door Vlaanderen 23/06/2017

Op vrijdag 23/06/2017 kwam Gwendolyn Rutten, op uitnodiging van de lokale afdeling van Open Vld, naar Lo-Reninge en Alveringem en dit tijdens haar Ronde van Vlaanderen. (zie www.gwendolyndoetderonde.be). ’s Morgens had ze heel wat tijd verloren in de file rond Aalter waardoor haar bezoek aan Houthulst uitliep en ze dus ook met vertraging in Lo aankwam. Rond 14u50 bezocht ze in de Weststraat de bakkerij De Westpoorte van liberaal penningmeester Chris Vankemmelbeke en zijn echtgenote Karoline Bamelis, uitgetreden gemeenteraadslid voor Inspraak. Ze sprak er kort over de vele uitdagingen waar een warme bakker tegenwoordig mee te maken heeft en de politieke situatie in de gemeente. Ze maakte uiteraard ook wat tijd voor foto’s. Jammer genoeg waren er op dat moment geen klanten meer aanwezig in de bakkerij voor die korte babbel.

Iets na 15u werd het tijd voor de korte autorit langs de Veurnse vaart naar Alveringem en het Hof van Wyckhuize, waar in de raadszaal een korte presentatie klaarstond. Het gesprek met burgemeester Gerard Liefooghe, ocmw-voorzitter Karolien Avonture, gemeentesecretaris Wouter Accou en gemeenteraadslid (en lokaal liberaal voorzitter) Tom Sap leverde Gwendolyn heel wat stof tot nadenken op. Haar interesse werd vooral gewekt door het multifunctionele gebruik van het oude rusthuis Clep. Dat een kleine gemeente vrijwillig zoveel LOI-plaatsen ter beschikking stelt (veel meer dan haar eigen gemeente Aarschot) verwonderde haar maar ook de samenwerking met Havenzate viel haar op. En ze luisterde vooral heel aandachtig naar de uitleg over De Passage, de korte noodopvang voor dakloze gezinnen in Clep. Het verbaasde haar dat zoveel landelijke gemeenten een beroep doen op de dienst waaruit blijkt dat de problematiek van dak- en thuislozen zich niet alleen tot de (groot)steden beperkt. Ook in de Westhoek verliezen veel mensen door onvoorziene omstandigheden voor een (korte of langere) periode hun “thuis” en dan kunnen ze gelukkig, met steun van het OCMW, in de appartementen van De Passage terecht. Gwendolyn zal het idee van dit samenwerkingsverband meenemen naar de hogere overheden zodat Alveringem misschien binnenkort hiervoor wat steun kan krijgen.

Rond 16u verplaatste de groep zich te voet door het dorp. Daarbij werd een bezoek gebracht aan de Kapelanij Verschaeve, Alveringem in de Groote Oorlog met een korte toelichting bij de WOI-herdenkingen die ook in Alveringem georganiseerd werden en worden. Bij het bezoek aan de jeugdsite De Speelberg werden veel foto’s getrokken door de medewerkers van mevrouw Rutten. Ze wou het idee van het “vrij spelen in een groene omgeving” meenemen naar (en misschien kopiëren) in haar eigen gemeente. Ze nam ook de tijd om even kennis te maken met de kinderen in de naschoolse opvang. Tenslotte wandelde men over het kerkhof, langs het Sociaal Huis en de bibliotheek, richting woon- en zorgcentrum ’t Hoge. Gwendolyn kreeg er heel wat uitleg over de werking van het centrum, de voorziene ontwikkeling van een grote zorgsite met een seniorie, assistentie- en bejaardenwoningen en ze kon er ook even kort babbelen met het aanwezige personeel en de bewoners.

Om 17u verliet Open Vld voorzitter Gwendolyn Rutten, na een laatste foto voor ’t Hoge, met een tas vol streekproducten (koekjes van Jules Destrooper, een potje paté van Veurn’Ambachtse, 2 flesjes Snoekbier en een grote fles Reninge Oud Bruin) de Westhoek.

DSCN1734goed DSCN1740 DSCN1741 DSCN1743 DSCN1744 DSCN1745 DSCN1747pers DSCN1749 DSCN1750 DSCN1752 DSCN1755pers DSCN1760 DSCN1763 DSCN1764 DSCN1766 DSCN1768 DSCN1770 DSCN1773 DSCN1774

KW 30 06 2017 gwendolyn